Nieuws

Kies de juiste eettafel voor in je huis

De eettafel is tegenwoordig veel meer dan alleen de plek waar je comfortabel aan kunt eten. Hoe je de eettafel gebruikt is voor iedereen echter heel persoonlijk. Bijvoorbeeld iemand die alleen woont zal de eettafel op een andere manier gebruiken dan een groot gezin. Dit heeft met je persoonlijke behoeften te maken, daarbij speelt het formaat ook een belangrijke rol. In een appartement kies je niet snel voor een grote eettafel, de ruimte is dan net te klein. Maar soms kies je dan juist wel voor een wat grotere tafel omdat je misschien nog studeert en er verder in het appartement geen ruimte is voor een bureau. Je kan de eettafel dan als studeerplek gebruiken overdag, en ‘s avonds als eettafel.

De verschillen in de persoonlijke behoefte, de verschillende vormen en al de materialen waar een eettafel van gemaakt kan zijn kan een uitdaging voor je zijn om de juiste te kopen.

Wat is je formaat?

Bij het kopen van een eettafel is het belangrijk dat het formaat kloppend is bij jouw woonruimte en persoonlijke wensen. Je kan een mooie eettafel kopen om er vervolgens achter te komen dat er te weinig ruimte is voor alle stoelen of te groot is voor jouw ruimte.

Het is dus erg belangrijk dat je weet hoeveel stoelen er zeker omheen moeten kunnen staan, je moet natuurlijk wel goede zitruimte hebben om te kunnen eten met meerdere aan tafel.

Verschillende levensstijlen van een eettafel

Je levensstijl is een ander aspect die je in overweging moet nemen. Iedereen gebruikt een eettafel op een andere manier. Als je de eettafel bijvoorbeeld gebruikt als verlengstuk van je woonkamer of keuken, dan is de kans groter dat je de eettafel meer gebruikt. Naast dat je hier dan eet met je gezin, functioneert het wellicht ook als plek waar huiswerk gemaakt wordt of geknutseld word door de kinderen. Als je vaak vrienden of familie uitnodigt om te eten dan kan een uitschuifbare eettafel een goed idee zijn. Met een uitschuifbare eettafel bespaar je niet alleen ruimte in het dagelijks leven, bij het bezoek van vrienden of familie is er dan ruimte genoeg om gezellig te eten.

Verschillende vormen van een eettafel

De vorm van de eettafel is meestal wel een lastige keus. De vorm van je eettafel moet wel passen bij de vorm van de kamer. Het heeft een grote invloed op de functionaliteit van je eethoek. Ronde en ovale eettafels voelen altijd sociaal aan, Je zit dan meer. Vierkante eettafels geven een open en ruimtelijk gevoel en passen het gemakkelijkst in de meeste kamers.

De juiste materiaal voor een eettafel

Materiaal en afwerking zijn bepalend voor de esthetiek voor zowel de eettafel als de ruimte.

Er zijn veel houtsoorten waaruit je kunt kiezen. Glazen of een stalen tafelblad kan ook een optie zijn. Hout heeft als eigenschap dat deze warmte uitstraalt en uitnodigend is om aan te zitten. Een glazen tafel is modern, luchtig en elegant, en nog eens makkelijk schoon te maken ook. Een stalen eettafel is stevig en duurzaam. een stalen tafelblad is ook modern, vlekbestendig en voelt koel aan.

Het tafelonderstel of de poten van een eettafel gaat ook met de tijd mee. Meestal heeft het onderstel hetzelfde materiaal, maar de combinatie met verschillende materialen kan het er voor zorgen dat de eettafel meer past bij het gehele interieur en speelser wordt.

Onderhoudt je eettafel goed!

Het onderhoud of schoonmaken van je eettafel is per materiaal verschillend. Bij het ene materiaal moet je juist oppassen met hittebronnen terwijl het andere materiaal hier wel tegen kan. Het is zonde dat je vlekken en kringen op je eettafel krijgt door verkeerd behandelen van je tafel. laat je dan ook goed adviseren bij het kopen van een eettafel en vertel hier dan ook duidelijk bij welke functie jouw tafel in jouw huis gaat krijgen.

De keus voor een juiste eettafel in je huis is dus enorm. Bedenk je goed voor het kopen van een eettafel dat je weet hoe de eettafel bij jouw gaat worden gebruikt, welke functie krijgt hij. Voor het juiste materiaal van het tafelblad neem je jouw gehele interieur in ogenschouw. De eettafel moet wel passend zijn in jouw huis. De stoelen van een eettafel zijn makkelijk te veranderen, houdt er wel rekening mee dat deze passen aan en onder je tafel. De ruimte om je tafel kan misschien beperkt zijn en dan is het zonde dat de eettafel stoelen met bijvoorbeeld een armleuning niet passend zijn in jouw ruimte.